GLAVNA   18.11.1991.   ŠKABRNJA   FOTO GALERIJA   ZABAVA   LINKOVI   KNJIGA GOSTIJU   KONTAKT
Skabrnja.com
 
 
O Škabrnji
Povijest
Grb i zastava
Općina Škabrnja
Kultura i sport
Škabrnja u Domovinskom ratu
Žrtve u Domovinskom ratu
Iskazi svjedoka pada Škabrnje
Pisani mediji o Škabrnji
Foto galerija
Video galerija
 

Kliknite za povečanu sliku

Općina Škabrnja ima i grb i zastavu.

Zastava je jednobojna, crvene boje, omjera dužine i širine 2:1. U sredini zastave, na sjecištu dijagonala nalazi se grb Općine sa zlatnim rubom.
 

Grb općine sastoji se od plavoga štita na kojemu je srebrni (bijeli) krilati vol sa zlatnim krugom (nimbusom) oko glave. Vol leži i pridržava otvorenu zlatnu knjigu, što je poznata oznaka svetog Luke Evanđelista, jer sv. Luka stavlja naglasak na žrtveni značaj Kristova pomirenja i na njegovo božansko svečeništvo.


Crvena boja zastave simbolizira mučeništvo naših poginulih i ubijenih Škabrnjana za Krista i vjeru, te za našu Domovinu.

Stolna zastavica je obrubljena zlatnim te ukljucuje i ime općine u dva luka iznad te grančice vinove loze i maraske ispod grba.

Sveti Luka je izabran kao jedna od tema grba također jer je crkva sv. Luke najstarija župna crkva naselja Skabrnje i Prkosa i spada u kulturni spomenik nulte kategorije. Crkva sv. Luke sagrađena je u 13. stolječu na ostacima srušenih antičkih građevina te dograđena u prošlom stolječu. Dan Općine Škabrnje je na Blagdan sv. Luke, 18. listopada. Dok se tradicionalno najvise slavi Velika Gospa, 15. kolovoza.

 
(c) Škabrnja Online :: Sva prava pridržana, 2002.