GLAVNA   KLUB   ŠKABRNJA   FOTO GALERIJA   ZABAVA   LINKOVI   KNJIGA GOSTIJU   KONTAKT
Skabrnja.com
   
SVJEDOČANSTVA ŠKABRNJSKIH ŽENA PREDSTAVLJENA U ŠKABRNJI 17.11.2008.

Obilježavanje "Dana sjećanja", 17.obljetnice spomena na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu započelo je molitvom Križnog puta pod nazivom "Škabrnja na Križnom putu", od kapelice na Marinovcu do vrha brda Ražovljeve glavice.
Potom je u prepunom atriju OŠ "Vladimir Nazor" održana promocija knjige Žene u Domovinskom ratu "Snaga ljubavi;činiti dobro" u kojoj su 29 škabrnjskih i 2 nadinske autorice posvjedočile na potresan način sve one strahote zarobljavanja, preživljenog streljanja, psihičkog i fizičkog maltretiranja, do gubitka najmilijih. Svjedočile su istinu koju su doživjele kao bake, majke, supruge, djevojke na bojištu, prognanice.
Uvodnu molitvu je predvodio don Boris Pedić koji je govorio o riječi oprostiti, te napomenuo:"kao čovjek sam sam dužan oprostiti onom tko se kaje, a ako opraštamo onima koji se ne kaju to je grijeh".

Domaćica promocije u Škabrnji je bila Danka Dražina koja je bila jedina žena dragovoljka u samostalnom Škabrnjskom bataljunu i jedna od koordinatorica knjige škabrnjskih žena.
Uvodnim slovom okupljene je pozdravila predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Zagreb gđa Marija Slišković, idejna začetnica projekta,  te predstavila ciklus sjećanja iz kojeg je izašlo 6 knjiga koje su napisale hrvatske žene u Domovinskom ratu. Sedma knjiga je kompilacija, prevedena na španjolski i predstavljena hrvatskim iseljenicima u Argentini i Urugvaju, a upravo je u pripremi i jedna na engleskom jeziku.

Na dan škabrnjskog stradanja jedna takva knjiga će se u Argentini predati Carli del Ponte sa pitanjem što je učinila za svojeg mandata sa zločincima koji su izmasakrirali Škabrnju?
O knjizi je govorio i dr. Boris Dželalija, ratni liječnik u Škabrnji, don Emil Bilaver svećenik rodom iz Škabrnje i Marko Miljanić ratni zapovjednik Šlabrnjskog bataljuna.
Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar, dok su voditeljice programa bile sestre Katarina i Antonija Pavičić. Autorice su predstavljale, uz čitanje potresnih ulomaka Ivana Haberle i Danka Dražina, a u kulturno -umjetničkom programu je nastupio školski zbor iz Škabrnje.

Na promociji su su između ostalih nazočili zadarski dožupan Đani Bunja, pročelnica Renata Peroš, veliki broj braniteljskih udruga, te po prvi puta udruga "Žene Kukljice" predvođene predsjednicom Draganom Filipi i općinskom načelnicom Goranom Poropat, općine koja je tijekom Domovinskog rata zbrinjavala i nesebično potpomagala prognane škabrnjane.

SLIKE
 
(c) Škabrnja Online :: Sva prava pridržana, 2002.