GLAVNA   KLUB   ŠKABRNJA   FOTO GALERIJA   ZABAVA   LINKOVI   KNJIGA GOSTIJU   KONTAKT
Skabrnja.com
   
"SAT ZA MRTVU STRAŽU HRVATSKU"
Na Trgu bana Josipa Jelačića točno u podne pa do 13 sati mještani Škabrnje, branitelji i drugi građani, u rukama su držali 86 pločica s imenima škabrnjskih žrtava te upalili 86 svjećica na skupu pod nazivom 'Sat za mrtvu stražu hrvatsku'.

Time su podsjetili javnost na 86 žrtava uglavnom starijih Škabrnjana koje su ubili pripadnici paravojnih srpskih postrojba i JNA. Oni su 18. studenoga 1991. tenkovima napali Škabrnju, palili, razarali, ubijali, zarobljavali i postavili mine od kojih je tada stradao dio Škabrnjana.

Do sada je za te zločine na šest godina zatvora osuđena jedino Zorana Banić, što znači da je za svaku škabrnjsku žrtvu izrečena kazna od 25 dana, rekla je novinarima u ime organizatora predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković. Istaknula je da se zna tko je počinio zločine i da država hrvatska treba prikupiti dokaze, koji postoje i za koje treba pitati Škabrnjane.

Slišković je rekla da je njihovo okupljanje organizirano u povodu predstavljanja knjige svjedočanstava škabrnjskih žena o ratnom stradanju pod naslovom 'Žene u Domovinskom ratu - Snaga ljubavi: činiti dobro - žene Škabrnje' koju će večeras predstaviti u Zagrebu.

Počinitelji zločina nisu kažnjeni, a nisu kažnjeni ni oni koji su poticali mržnju, jer je 18. studenog 1991. bio dan mržnje, a zločin se dogodio i u Vukovaru i u Škabrnji. Kad se pogledaju imena i godišta 86 škabrnjskih žrtava, vidi se da su to većinom stari ljudi, civili, koji su bili u svojim domovima, rekla je Slišković, upitavši: 'Ako se već koncem 20. stoljeća dopustio rat, može li se u početku 21. stoljeća puštati da zločin ne bude kažnjen.'

U redu jedni do drugih danas su na središnjem zagrebačkom trgu stali Škabrnjani, branitelji, humanitarci, javni djelatnici, mladi i djeca držeći pločice s imenima i godištima rođenja i smrti Škabrnjana. Ispred njih bili su upaljeni crveni lampioni. Čitali su naglas imena i godišta rođenja i smrti žrtava, pjesme o Domovini, a škabrnjski župnik Boris Pedić molio je 'Oče naš'.

Na transparentu iza njih pisalo je: 'Sat za mrtvu stražu hrvatsku - Agresija na Hrvatsku - 1991.- 18. studenog JNA i paravojne srpske postrojbe razaraju Škabrnju - u napadu na Škabrnju, u obrani domovine i od zaostalih mina ubijeno je i poginulo 86 mještana - 2008. - 1 pravomoćna presuda za žrtve škabrnjskog masakra (6 godina zatvora) - prosječno samo 25 dana zatvora po svakoj škabrnjskoj žrtvi - Hrvatska nije kaznila zločince'.

SLIKE I VIDEO
 
(c) Škabrnja Online :: Sva prava pridržana, 2002.